Γιάννης και Μίλτος Μανάκια: Τα πρόσωπα πίσω από το φακό

Έναν αιώνα μετά, επιστρέφουν στον τόπο τους!

Για πρώτη φορά, στα Γρεβενά, παρουσιάζεται έκθεση ιστορικής φωτογραφίας των Αδελφών Γιάννη και Μίλτου Μανάκια, πρωτοπόρων κινηματογραφιστών και φωτογράφων. Οι Αδελφοί Μανάκια γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αβδέλλα Γρεβενών στα τέλη του 19ου αιώνα και έμειναν στην ιστορία με τη μοναδική τέχνη τους διαπρέποντας στα Βαλκάνια.

Σε συνεργασία με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, μεταφέρουμε στα Γρεβενά την έκθεσή του “Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό”, την οποία διοργάνωσε στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση της έκθεσης στα Γρεβενά εντάσσεται στο πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μανάκια (Manakia Film Festival of Fine Arts).

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας τόσο η αισθητική όσο και η ιστορική βαρύτητα της έκθεσης. Οι Αδελφοί Μανάκια, επιστρέφουν στον τόπο τους μετά από έναν αιώνα, μέσα από τα έργα και την τέχνη τους.

Οι φωτογραφίες που θα εκτεθούν προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Μανάκη, γιου του Μίλτου Μανάκια, που δόθηκε στο ΙΜΜΑ από τον πρέσβη επί τιμή κ. Αλέξανδρο Μαλλιά. Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ομώνυμο ντοκιμαντέρ, παραγωγή του κινηματογραφιστή Άκη Λούκα, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της έκθεσης.

H επιμέλεια της έκθεσης είναι της κ. Σταυρούλας Μαυρογένη, Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Διευθύντριας του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ).

Σας περιμένουμε με ιδιαίτερη χαρά, από τις 13 εώς τις 22 Οκτωβρίου 2023, στην Αίθουσα Τέχνης “Αριστοτέλης Βαρσάμης” στο Δημαρχείο Γρεβενών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11:30 π.μ., ενώ η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό ήδη από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου ημέρα εορτής των Ελευθερίων της Πόλης των Γρεβενών μετά την καθιερωμένη παρέλαση.

Τα Γρεβενά έχουν σημαντική συμβολή στον χώρο των Τεχνών. Είναι μια πτυχή την οποία προσδοκά να αναδείξει το Φεστιβάλ Μανάκια που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται στα Γρεβενά από την Κινηματογραφική Λέσχη Γρεβενών, τον Σύλλογο Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού “Ελπίδα” και το δημιουργικό γραφείο “S+ αισθeτικό”. Φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διοργάνωση-λίκνο δημιουργικών ιδεών και δράσεων που θα προσφέρουν εκ νέου στην αισθητική της σύγχρονης εποχής, στις Καλές Τέχνες και στον Πολιτισμό ευρύτερα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΙΤ)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος-Μουσειολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Μουσειολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθύντρια Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Αρχείο Αλέξανδρου Μαλλιά

ΒΟΗΘΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Σίλια Φασιανού, Αρχαιολόγος, Διαχειρίστρια Πολιτιστικής Κληρονομιάς / ΙΜΜΑ

NTOKIMANTEΡ

Άκης Λούκας, Κινηματογραφιστής

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ

Βίκη Ξυνού / *purple design & more

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ

Seagull space

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Καλυψώ Τρυφωνάκη / ΙΜΜΑ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος / S+ αισθeτικό

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Ευθύμης Παπαθεοδώρου

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ)

Manakia Film Festival of Fine Arts , Κινηματογραφική Λέσχη Γρεβενών, Σύλλογος Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού Γρεβενών “Ελπίδα” , Δημιουργικό Γραφείο “S+ αισθeτικό”


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια Έκθεσης: 13-22 Οκτωβρίου 2023

Χώρος: Αίθουσα Τέχνης “Αριστοτέλης Βαρσάμης” , Δημαρχείο Γρεβενών

Ωράριο: Δευτέρα-Κυριακή: 11:00-13:00 & 19:00-21:00