Έκθεση Φωτογραφίας

Ο Jacob Riis, ένας μετανάστης από τη Δανία, έγινε δημοσιογράφος στη Νέα Υόρκη στα τέλη του 19ου αιώνα και αφοσιώθηκε στην καταγραφή των δεινά των εργαζομένων και των πολύ φτωχών. Το έργο του, ειδικά στο βιβλίο-ορόσημο του 1890 How the Other Half Lives, είχε τεράστιο αντίκτυπο στην αμερικανική κοινωνία. Σε μια εποχή που η αμερικανική κοινωνία προχωρούσε από την άποψη της βιομηχανικής ισχύος και δημιουργήθηκαν τεράστιες περιουσίες στην εποχή των βαρώνων των ληστών, ο Riis κατέγραψε τις αστικές ζωές και απεικόνισε ειλικρινά μια ζοφερή πραγματικότητα που πολλοί ευτυχώς θα είχαν αγνοήσει. Οι σκληρές φωτογραφίες που τράβηξε ο Riis σε γειτονιές παραγκουπόλεων τεκμηρίωσαν τις σκληρές συνθήκες που υπέστησαν οι μετανάστες. Προκαλώντας ανησυχία για τους φτωχούς, ο Riis συνέβαλε στην τόνωση των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Η πρώιμη ζωή του Jacob Riis

Ο Jacob Riis γεννήθηκε στο Ribe της Δανίας στις 3 Μαΐου 1849. Ως παιδί δεν ήταν καλός μαθητής, προτιμούσε τις υπαίθριες δραστηριότητες από τις σπουδές. Ωστόσο, ανέπτυξε την αγάπη του για το διάβασμα. Μια σοβαρή και συμπονετική πλευρά εμφανίστηκε νωρίς στη ζωή. Ο Riis εξοικονόμησε χρήματα που έδωσε σε μια φτωχή οικογένεια όταν ήταν 12 ετών, με την προϋπόθεση ότι θα τα χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Στα τέλη της εφηβείας του, ο Riis μετακόμισε στην Κοπεγχάγη και έγινε ξυλουργός, αλλά είχε πρόβλημα να βρει μόνιμη εργασία. Επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου έκανε πρόταση γάμου στην Elisabeth Gortz, ένα μακροχρόνιο ρομαντικό ενδιαφέρον. Εκείνη απέρριψε την πρότασή του και ο Riis, το 1870, σε ηλικία 21 ετών, μετανάστευσε στην Αμερική, ελπίζοντας να βρει μια καλύτερη ζωή.

Νέα Υόρκη και Jacob Riis

Ο Riis κατάφερε να βρει δουλειά στη New York Tribune, μια μεγάλη εφημερίδα που είχε ιδρυθεί από τον θρυλικό συντάκτη και πολιτική προσωπικότητα Horace Greeley. Μετά την ένταξή του στην Tribune το 1877, ο Riis έγινε ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους εγκλήματος της εφημερίδας. Κατά τη διάρκεια 15 ετών στο New York Tribune, ο Riis τολμούσε σε δύσκολες γειτονιές με αστυνομικούς και ντετέκτιβ. Έμαθε φωτογραφία και χρησιμοποιώντας πρώιμες τεχνικές φλας που περιελάμβαναν σκόνη μαγνησίου, άρχισε να φωτογραφίζει τις άθλιες συνθήκες στις φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης. Ο Riis έγραψε για φτωχούς ανθρώπους και τα λόγια του είχαν αντίκτυπο. Αλλά οι άνθρωποι έγραφαν για τους φτωχούς στη Νέα Υόρκη για δεκαετίες, επιστρέφοντας στους διάφορους μεταρρυθμιστές που έκαναν περιοδικά εκστρατείες για να καθαρίσουν γειτονιές όπως τα περιβόητα Five Points. Ακόμη και ο Αβραάμ Λίνκολν, μήνες πριν αρχίσει επίσημα να διεκδικεί την προεδρία, είχε επισκεφτεί τα Five Points και ήταν μάρτυρας των προσπαθειών για μεταρρύθμιση των κατοίκων τους. Χρησιμοποιώντας έξυπνα μια νέα τεχνολογία, τη φωτογραφία με φλας, ο Riis θα μπορούσε να έχει μια απήχηση που ξεπερνούσε τα γραπτά του για μια εφημερίδα. Με την κάμερά του, ο Riis απαθανάτισε εικόνες υποσιτισμένων παιδιών ντυμένων με κουρέλια, οικογένειες μεταναστών κολλημένες σε κατοικίες και σοκάκια γεμάτα σκουπίδια και επικίνδυνους χαρακτήρες. Όταν οι φωτογραφίες αναπαράχθηκαν σε βιβλία, το αμερικανικό κοινό σοκαρίστηκε.

Σημαντικές Εκδόσεις

Ο Riis δημοσίευσε το κλασικό του έργο, How the Other Half Lives, το 1890. Το βιβλίο αμφισβήτησε τις τυπικές υποθέσεις ότι οι φτωχοί ήταν ηθικά διεφθαρμένοι. Ο Riis υποστήριξε ότι οι κοινωνικές συνθήκες κράτησαν τους ανθρώπους πίσω, καταδικάζοντας πολλούς σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους σε ζωές ακραίας φτώχειας. Πώς ζει το Άλλο Μισό είχε επιρροή στην ενημέρωση των Αμερικανών για τα προβλήματα των πόλεων. Βοήθησε να εμπνεύσει εκστρατείες για καλύτερους κώδικες στέγασης, βελτιωμένη εκπαίδευση, τερματισμό της παιδικής εργασίας και άλλες κοινωνικές βελτιώσεις. Ο Ρίης κέρδισε εξέχουσα θέση και δημοσίευσε άλλα έργα που υποστήριζαν τις μεταρρυθμίσεις. Έγινε επίσης φίλος με τον μελλοντικό πρόεδρο Theodore Roosevelt, ο οποίος διεξήγαγε τη δική του εκστρατεία μεταρρυθμίσεων στη Νέα Υόρκη. Σε ένα θρυλικό επεισόδιο, ο Riis ενώθηκε με τον Ρούσβελτ σε μια βόλτα αργά τη νύχτα για να δει πώς οι περιπολικοί έκαναν τη δουλειά τους. Ανακάλυψαν ότι κάποιοι είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους και ήταν ύποπτοι ότι κοιμόντουσαν στη δουλειά.

Η Κληρονομιά Jacob Riis

Αφιερώνοντας τον εαυτό του στην υπόθεση της μεταρρύθμισης, ο Riis συγκέντρωσε χρήματα για να δημιουργήσει ιδρύματα για να βοηθήσει τα φτωχά παιδιά. Αποσύρθηκε σε ένα αγρόκτημα στη Μασαχουσέτη, όπου πέθανε στις 26 Μαΐου 1914. Κατά τον 20ο αιώνα, το όνομα Jacob Riis έγινε συνώνυμο με τις προσπάθειες βελτίωσης της ζωής των λιγότερο τυχερών. Τον θυμούνται ως μεγάλο μεταρρυθμιστή και ανθρωπιστική προσωπικότητα. Η πόλη της Νέας Υόρκης έδωσε το όνομά του σε ένα πάρκο, ένα σχολείο, ακόμη και ένα έργο δημόσιας στέγασης.

Πηγή: thoughtco.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *